23.1.06

Jär-kyt-ty-nyt

Pöyristyttävää. Tänä tosi-tv -sarjojen luvattuna aikakautena myös Yle lähtee mokomaan hömpötykseen mukaan. Ja millaisella sarjalla! Tämä on kaikkein pahin *pudistaa päätään tuskissaan*

Ilmeisesti tv 1:n ohjelmapäällikkö ei ole elänyt sota-aikaa. Ja kun kerran kaikki sotaelokuvatkin menestyvät niin hyvin ja koko homma on niin kaunista ja romanttista, niin tuodaanpa Suomeen amerikkalainen formaatti, Sota ja rauha. _Ai-van_ kauheaa. Minä nyt vielä ymmärrän yleisen asevelvollisuuden, en täysin kannata. Ja voin vielä joten-kuten ymmärtää reserviläistoiminnan. Raja minulla alkaa mennä vapaaehtoisissa maanpuolustuskursseissa yms, joista minulle tulee mieleen Suojeluskunta ja Karjalan palautus. Mutta viimeistään tv-ohjelma, jossa koulutetaan tavalliset ihmiset sotatoimiin lyhyessä ajassa (ei sentään kai tappamaan?) menee todella lujaa yli käsityskykyni.

Totta, kaikki lapset kautta maailman leikkivät jossain vaiheessa sotaa. Ja niin kuuluukin, leikki on lapsen tapa käsitellä pelottavat tai vieraat asiat. Mutta mitä kertoo, että esimerkiksi Lähi-Idässä, erityisesti Israelin-Palestiinan alueella, lapset leikkivät vain sotaa? Se kertoo siitä, etteivät he ole nähneet mitään muuta. He eivät tiedä mistään muusta ja siksi sota aina jatkuu. Se kertoo myös siitä, että nämä lapset pelkäävät koko ajan ja että he eivät ymmärrä, mitä heidän ympärillään tapahtuu. Suomalaiset lapset leikkivät kymmeniä erilaisia leikkejä, ollen milloin kotia, lääkäriä, prinsessaa, batmania tai leikkivät olevansa kissoja. Mutta sota-alueen lapset leikkivät vain sotaa. Mutta miksi aikuiset ihmiset haluavat _leikkiä_ sotaa?

Vaikka kai aika moni suomalainen seuraa subilta wrestlingiä ja muita aivan käsittämättömiä ihmisen-teilaus-ohjelmia, ei Suomeen sentään ole lähdetty perustamaan omaa vapaapaini-tv-sarjaa. Ymmärtääkseni kyllä Suomessakin on vapaapainin harrastajia ja omapahan on terveytensä. Miksi sitten tämä, joka perustuu eettisesti vielä arvelluttavampiin arvoihin, lanseerataan meille ja vielä Yleltä? En voi ymmärtää...

3 kommenttia:

kommentti kirjoitti...

En ole varma, olitko itse ihan tosissasi tämän kommenttisi kanssa. Yle ei kuitenkaan TODELLAKAAN ollut tosissaan uuden "tosi-tv"-ohjelmansa kanssa. Uusi ohjelma on reality-parodia, kuten Yle Sota ja rauha -nettisivuillaankin kertoo. Tosiassa Yle on siis Sinun kanssasi samoilla linjoilla siitä, että sekä sota että extreme-tosi-tv-ohjelmat ovat kyseenalaisia juttuja...

Medialukutaitoa tarvitaan nykyisessä maailmassa yhä enemmän. Toivottavasti sitä opitaan.

Kati Veijonaho kirjoitti...

Totta. Tekstini oli kirjoitettu siinä vaiheessa, kun Ylellä vasta pyörivät mainokset ohjelmasta. Sittemmin minulle onkin selvinnyt, että ohjelma onkin aivan erilainen, millaisen kuvan ohjelman mainokset antoivat. Ja siinä vaiheessa, kun tekstin kirjoitin, ei myöskään nettisivuilla ollut vielä mitään mainintaa parodiasta (tai se ei ei anakaan osunut silmiini).

Parodia on haastava taiteenlaji. Valitettavasti läheskään kaikki eivät sitä ymmärrä/ osaa lukea. Katsoin saatuani enemmän tietoa sarjasta sen ensimmäisen osan eikä se todellakaan ollut mikään medialukutaitoa hankkivan unelma. Suurin osa jäi saamatta ohjelmasta. Tällainen ihminen varmasti ihmetteli, miksi vetäjä höpötteli pitkin ohjelmaa ajatuksiaan sodasta ja rauhasta. Vaikka sehän on juuri se juttu koko ohjelmassa, josta koko sarjan ajatuksen sai irti jo ensimmäisessä osassa.

Anonyymi kirjoitti...

Etsiskelin tietoa kyseisestä sarjasta ja törmäsin tähän blogitekstiin. Toi Sota & rauha keskustelu nyt kävikin jo selväksi, että sarjahan on parodia. Mutta mitä ihmeen ihmisenteilausta showpaini on? Vapaaottelu kyllä, mutta showpainihan on myös juurikin sitä näyteltyä ja "feikkiä" niinkuin "Sota & rauhakin" on. Varsinkin jossain Suomen vapaapainiryhmissä haavereita sattuu suunnilleen saman verran kuin jossain nuorten jalkapallo-otteluissa. Se, että joku harrastus näyttää yhden silmään vaaralliselta on toiselle jotain aivan muuta. Niin kauan kuin homman osaa ja suorittaa urheiluaan järkevästi ei mikään laji ole "käsittämätöntä ihmisenteilausta". Jääkiekkoilija opettelee luistelemaan niin ettei sitä satu kun se kaatuu. Sama juttu showpainissa; Kyllä ne opettelee lyömään ja kaatumaan ettei niissä käy niin pahasti mitä voisi kuvitella.