11.2.06

Lakimietintöjä

Eduskunta on nyt päättämässä tärkeistä, ihmisiä ja ihmisyyttä koskevista laeista. Sanonpa minäkin täällä sanaseni asian tiimoilta.

Olen Hannan kanssa sinänsä samaa mieltä, että on vaikea ymmärtää, miten hedelmöityslaki tai seksinostolaki olisivat sosialidemokraatille enemmän omantunnon asia kuin varallisuusvero. Mutta Hannaa vähemmän ehdottomana ihmisenä voin ymmärtää asian (hyväksyminen ja ymmärtäminen on eri asia, huomaa se, lukija). Myös sos.dem. ryhmästä ja puolueesta löytyy hartaita uskovaisia ja melko arvokonservatiivisia ihmisiä ja mitä muuta voimme odottaakaan 6-kymppisiltä. He ovat oman aikansa tuloksia, kuten me omamme.

Seksipalvelujen kriminalisoimisessa olen ehdottomasti sitä mieltä, ettei myymistä saa kriminalisoida. Silloin homma painuu kokonaan maan alle (sillä en usko, että seksipalvelut häviävät minnekään kriminalisoidaan se tai ei) ja alamaailmassa ihmiskauppa kukoistaa. Nyt myyjä voi tulla ilmoittamaan poliisille parituksesta (jos nyt sattuu pääsemään liikkumaan niin vapaasti, että pääsisi poliisille saakka), mutta jos hänen tekonsa muuttuu rangaistavaksi, hänestä tulee lainsuojaton ja se suurin ongelma pääsee kasvamaan. Voin vain ihmetellä, kuka kansanedustaja haluaa omatunnolleen 15-vuotiaan nuoren elämän. Sillä ihmiskauppiaat tuovat näitäkin Suomeen ja muualle läntiseen Eurooppaan myymään ruumistaan. Ja jos tällainen nuori ei voi ottaa poliisiin yhteyttä, koska on rikkonut lakia myymällä itseään, niin onko se tosiaan se suurin rikos? Eikös suuremman loukkauksen ihmisyyttä kohtaan ole tehnyt 1. ihmiskauppias, 2. parittaja ja 3. lapseensekaantuja, joka on ostanut seksipalveluja alaikäiseltä? Mielenkiintoinen, aivan tavallinen romaani asiaa sivuten on Leena Lehtolaisen Rivo Satakieli. Kannattaa lukea, jos olet epävarma kannastasi. Asiaa käsitellään kirjassa niin poliisin, naisen kuin alan ammattilaisenkin näkökulmasta.

Sitten on tämä maailman naurettavin selitys sille, miksi seksin ostoa ei saisi kriminalisoida: pitäähän miehen päästä purkamaan paineet. Hei haloo! Ensinnäkin seksuaalisuus ei ole vain miehinen ominaisuus. Toisekseen seksipalveluita tarjoavat niin miehet kuin naisetkin (tosin enemmistö on naisia), samoin niitä ostavat ovat molempia sukupuolia (tosin enemmistö on miehiä). Kolmannekseen on aivan järkyttävää, että jollain vielä nyky-Suomessa on näin järisyttävän patriarkaalisia käsityksiä siitä, että miehellä on oikeus käyttää naisen ruumista hyväkseen itselleen hyvänolon tuottamiseksi. Minun korvaani tuollainen kuulostaa maailman huonoimmalle selitykselle, miksi selittäjä on raiskannut.

Hedelmöityshoitolaista. Minusta laissa pitäisi antaa oikeus hedelmöityshoitoihin kaikille seksuaaliseen suuntautumiseen ja perhemuotoon katsomatta. Jos itse olisin kansanedustaja, minun olisi vaikea elää sen asian kanssa, että minä olisin kieltänyt joltain ihmiseltä äitiyden omien ennakkoluulojeni vuoksi. Kyllä nämä hedelmällisyysklinikat syynäävät todella tarkkaan hoitoihin hakeutuvat läpi, kuka tahansa ei niitä hoitoja saa. Minusta edustajat voivat jättää nämä päätökset sopivuudesta vanhemmuuteen lääketieteen ammattilaisille. Miten kukaan voi päättää toisen sopivuudesta vanhemmuuteen tapaamatta edes tätä? Kyllä se on ennakkoluuloisuutta ja ihmisten stereotypisoimista.

2 kommenttia:

Ilja Suvanto kirjoitti...

Tätä samaa asiaa on samana päivänä näemmä käsitelty useammassakin blogissa. Myös omassani. Tämä blogi kuitenkin oli lipsahtanut välistä, koska en huomannut käydä lukemassa Hanna Isbomin kommentteja tässä välissä. Mutta tulipahan tämäkin blogi löydettyä lisättyä seurattaviin. :)

Tekninen huomio. Blogisi koodi on epävakaa: viimeisestä BODY-tag:ista puuttuu ensimmäinen hakasulku. Hajanainen koodi näkyy blogisi alareunassa. Käy toki korjaamassa.

Kati Veijonaho kirjoitti...

Tekninen toteamus. Olen paikoin aika kädetön tämä kanssa, mutta kiitos ohjeesi, sain minuakin ärsyttäneen body-tekstin pois alareunasta. Ja vasta nyt sain ystävänpäivä-postin fontin muutettua samaksi kuin muissa, kun jouduin kuvien html-tekstejä taistelemaan (eivät kyllä toimi vieläkään kuten haluaisin, käsi olen).