27.2.06

Löydetty: lunta ja lihaksia

Tulihan se talvi tännekin, sopivasti hiihtoloman päätyttyä. Tosin raumalaiset lapset saavat nauttia tästä viikosta kotonaan, mutta Laitilassa alkoi taas arki.

Minäkin sain eilen leiriltä kotiutuessa ahaa-elämyksen: hiihtämään! Äkkiä soitto isälle ja kaunis pyyntö laittaa sukseni hiihtokuntoon ja nostaa monot vintistä lämpiämään. Tänään töiden jälkeen hain sukset ja menin Rauman kaupungin ulkoilualueelle Lähdepellolle hiihtämään. Olikin ensimmäinen kerta elämässäni, kun olin hiihtämässä "oikealla" ladulla, tähän saakka olen aina hiihtänyt lähiasukkaiden kanssa ihan jalkapelillä aukipidettyä latua. Ja olihan tämä erilaista. Kunnon ladulla umpihankihiihtoon tottuneen on vaativaa muuttaa potkunsa oikeanlaisiksi. En ihan vielä saanut juonesta kiinni, mutta parempaa kohti. Kun nyt vaan lumet pysyisivät, että saisin palautettua mieleen. Tai sitten pitää käydä Uudenkaupungin hiihtoputkessa, jos oikein puraisee. Voisihan se olla ihan kiva tapa perjantaisin työviikon jälkeen mennä tunniksi-pariksi putkeen hiihtämään. Laitanpa mietintämyssyyn. Mutta latuun takaisin, kaikkein huiminta oli laskea elämänsä ensimmäinen lasku suksilla. Siis onhan ennenkin tullut laskettua, mutta luisto on ollut paljon huonompi ja latu niin pehmeäreunainen, että koko ajan on saanut jarrutella ja sittenkin pelätä, koska liukuu ladulta ulos. Mutta nyt saattoi antaa asennon painua alas ja antaa mennä vaan. Aivan uskomatonta.

Koska minulla ei ollut mitään käsitystä a) kuinka pitkiä matkoja olen tähän saakka hiihtänyt ja b) miten hiihto sujuu pari vuoden tauon jälkeen, aloitin varovasti. Mutta minusta ihan tyytyväinen saan olla, kun hyvin kirvesmiesmäiseen tyyliin hiihdin perinteistä pää kenossa 7,6 kilometriä nelisenkymmentä minuuttia. Siis mikään hääppöinen hiihtäjä en ole koskaan ollutkaan, mutta minusta se on hauskaa. Eka kieppi (2,8km) vei liki saman ajan kuin kaksi seuraavaa (2,8km ja 2,0km) yhteensä, kun ekan aikan piti koittaa saada juonesta kiinni ja palautella lihaksille mieleen, miten niiden pitikään liikkua sekä ohitella lapsosia milloin ylä- tai alamäessä taikka tasamaalla.

Ladulla löytyi sitten lihaksia. Allit meinasivat mennä hapoille ekassa, pitkässä nousussa ennenkuin kroppa muisti, miten työntö lähtee lantiosta. Mutta allien kipeytyminen naisella on aina hyvä asia, ne kun lerpsahtaa kuitenkin ennen 4-kymppiä. Latu oli matalampi, mihin olin tottunut (siis umpihankea matalmpi), joten sisäreidet kipeytyvät taatusti hyvästä venyttelystä huolimatta. Kun koko ajan sai jännittää jalkoja ihan uudella tavalla, että sukset pysyivät ladulla. Selkä- ja hartialihakset varmaan parkuvat huomenna tuskissaan, kun niissä kiertää kerrankin edes hiukan verta. Reppanat saavat happea.

Alkuperäinen kuva: http://ejournal.eduprojects.net/daf2/media/SAA2:n%20kansio/Talvi.jpg

8 kommenttia:

Outi Veijonaho kirjoitti...

Hahaa, varmaan ihanaa.

Meillä ei kyllä satanut viikonloppuna juurikaan lisää lunta. Tai satelihan sitä eilenkin, mutta ei niin pienistä haituvista jää maahan mitään puhdasta valkoista kummempaa.

Saku kirjoitti...

Taas uusi ja tuntematon sana. Mikä on allit? Takamusko? Hauska ilmaisu joka tapauksessa.

Ja lerpahtaa ne paikat ikävä kyllä miehellä, vieläpä paljon ennen tuota neljänkympin ikääkin.

Kati Veijonaho kirjoitti...

Allit on ne lörpäkkeet, jotka kaikilla hiukankin vanhemmilla naisilla roikuu olkavarsissa. Kun nostaa kädet 90 asteen kulmaan sivuille, allit lupsahtavat siihen kainaloiden ja kyynärpään väliin.

Kati Veijonaho kirjoitti...

Niin, ja Outille vielä. Tänne etelään (30 km teiltä) lunta on tullut sunnuntain ja tämän päivän aikana yhteensä noin 15 cm.

Saku kirjoitti...

Meillä päin alleja taidetaan kutsua hauislihaksiksi.

Kati Veijonaho kirjoitti...

Ei, ei kutsuta. Hauis on toisella puolella olkavartta. Allit ovat lähinnä ojentajat ja löystyvää nahkaa.

Outi Veijonaho kirjoitti...

No nyt satoi sitten viimeyönä vihdoin meilläkin. Marko pääsi oikein aamunsa ratoksi lumihommiin ennen töihin lähtöä.

Kati Veijonaho kirjoitti...

Väännänpä veistä haavassa: tännekin tuli yöllä vielä lisää, lunta on nyt tullut sunnuntaista reippaasti 20 cm.