9.5.06

Vanhuus

Tämän päivän UP-Demarissa oli Perttu Rytsölän lyhyt kirjoitus ihmisten odotettavissa olevasta eliniästä. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa kaikissa maailman maissa naisen elinikäodotus on miehiä korkeampi. Tämän nähdään johtuvan nousseesta elintasosta koko maailmassa. Nyt siis viimeisetkin maat eli Malediivit ja Qatar ovat tämän elintason saavuttaneet. Tosin jos suomalainen vauva saa elinikäodotteekseen reilut 80 vuotta, kun eteläisessä Afrikassa elinikäodoite on alle 40 vuotta.

Se että naiset elävät miehiä pidempään tarkoittaa, että naiset selviävät ja toipuvat synnytyksistä entistä paremmin. Synnytyksiä on joko vähemmän tai sitten ne voidaan toimittaa yhä paremmassa hygieniassa. Ehkäisyn voisi olettaa parantuneen maailmassa. Sillä fakta on, että naisten kuuluu elää miehiä pidempään.

Että miksikö? Rytsölä viittaa teoriaan, jonka mukaan miehen fysiikka ei ole yhtä kestävä kuin naisen. Sen enempää hän ei teoriaan viittaa ja jäinkin miettimään, miksi miehen fysiikka olisi tehty heikommaksi. Miten se olisi lajin jatkuvuudelle edullinen kehityssuunta? Onko naisen tarkoitus elää niin kauan, että voi olettaa jälkeläisten pärjäävän jo itsekseen? Mies taas joutaa kuolla, kun nainen tulee niin vanhaksi, että hänen jälkeläisensä aikuiseksi saattamisensa alkaa olla riskirajoilla? Aika omituista minusta.

Rytsölä pitääkin henkilökohtaisesti suurempana syynä miesten lyhyempään elinikään elintapoja. Miehet ovat alttiimpia joutumaan väkivallan uhreiksi, miehet ottavat elämässään enemmän riskejä ja heillä on naisia huonommat elintavat. Mutta mistä tämä sitten johtuu?

Kyllä on mystistä tämä ihmisten elämä.

Kuva: http://www.edu.lieto.fi/avoin/vanhalinna/images/vanhuus1.jpg