21.7.06

Opiskelijan toimeentulo

Suomen eri opiskelijajärjestöt liittyivät keväällä yhteiseen rintamaan tavoittenaan saada opintotuen opintoraha-osuuden nousemaan 15%. Kuulostaa paljolta, mutta kun ottaa huomioon, että opintoraha on noussut korkeakouluopiskelijoille viimeksi vuonna 1992 ( ja laskenut vuonna 1995) ja toisen asteen opiskelijoille vuonna 1994, tavoite on kohtuullinen. Vai luuletko, että maitolitra maksoi vuonna 1992 3 markkaa 20 penniä? En tiedä mitä maksoi, mutta en muista edes viimeisenä vuotena markka-aikaan maksaneeni tuota hintaa maidosta. Eli opiskelijajärjestöt tavoittelevat vain inflaation suuruista tasokorotusta ja sen jälkeen opintorahan suuruuden sitomista indeksiin.

Kauhean paljoa opiskelijoiden tavoite ei ole medioissa näkynyt. Eli hirvittävän suureen ääneen ei mikään puolue ole tarttunut asiaan. Epäilen, että erityisesti poliittisten opiskelijajärjestöjen ja SYL:n edustajat kyllä tekevät kaikkensa, että joku ottaisi opintorahan sydämen asiakseen ja sosioekonomiseti heikoimman väestöryhmän asioita edes koitettaisiin laittaa kuntoon. Sillä kenellekään muulle ei sanota, että ota velkaa elääksesi. Vain opiskelijalta tätä voidaan edellyttää.

No nyt sitten Akavan alainen yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoiden Akavan opiskelijavaltuuskunta AOVA on alkanut tämän päälle vaatimaan tuolorajojen nostamista 20 %. Kiva-kiva, ajattelee työssäkäyvä opiskelija. Mutta harvalle opiskelijalle riittää töitä opintojen oheen ja tällainen tulorajojen nosto vain kasvattaisi tuloeroja. Miksi ihmeessä AOVAn pitää poiketa yhteisestä linjasta ja alkaa soolo-vaatia jotain muutakin? Eikä yksi tavoite kerrallaan olisi riittävästi?

Kulttuuriministeri Tanja Saarela heti tarttui tähän syötiin. "Voikunkivajuttuhetipitäätämätehdä,minäenainakaanvastusta," hehkutti ministeri oitis. Täh!? Mihin ministeri unohti omankin puolueensa opiskelijajärjestön tavoitteen, jonka puolesta hän ei ole sanonut juuri mitään?

SDP:n varapuheenjohtaja Pia Viitaselle tämä tuntui olevan yhtä suuri herneen nenään kiskaisu kuin itsellenikin. Tosin Viitanen kritisoi enemmän Saarelan työskentelyä ja minä tapaa, jolla ministeri reagoi erilaisiin tavoitteisiin. Viitasen mukaan Saarela voisi panostaa huomattavasti enemmän paperityöhön ministeriössä, sillä tällä hetkellä eduskunta joutuu tekemään Saarelan töitä ja tekemään keskustelunavauksia ministeri Saarelan sektorista.

Mitä mieltä sinä olet? Mikä opiskelijan toimeentulossa eniten mättää? Tiedän, että suurin osa alkaa olla jo ei-opiskelijoita, jotka täällä käyvät, mutta en usko, että te muutkaan olette vielä unohtaneet. Kommentoikaa, keskustelkaa!

Jk. Kun opiskelin, olin työssäkäyvä opiskelija. En voinut nostaa läheskään aina opintotukea tulorajojen ylittymisen vuoksi. Mutta minulle jäi kuitenkin työssä käymällä enemmän rahaa käteen elämiseen kuin pelkällä opintorahalla, opintotuen asumislisällä ja opintolainalla. Minusta tulorajat olivat ihan riittävät.


Kuva: http://www.digitoday.fi/tiedostot/folder_1/cmsth3_XYpkcvjM.jpg

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moi Kati !

Koska työni kautta AOVA on tuttu, sanottakoon muutama sana opintotuesta ja sen kehittämisestä.

AOVA lähtenee siitä, että tulorajojen nosto on selkeästi realistisempi tavoite kuin opintorahan tuntuva kuoppakorotus. (eläkkeensaajat taisivat saada 7e/sierainpari, sen tasoinen korotus ei kauheasti lämmittäisi).

Lisäksi on selkeää, että ansiotaso on noussut tuntuvasti, joten siitäkin näkökulmasta tulorajojen nosto olisi looginen toimenpide.

Totta on tietenkin se, että kaikkein heikommassa asemassa olevien opiskelijoiden asemaa ei tuorajojen nosto auta. Mutta ehkäpä AOVAn mielestä maksimaalinen kurjuus ei ole tavoiteltava asia ;)

Tage, vanha tuttusi Turusta.

Kati Veijonaho kirjoitti...

Kiitos Tage avauksesta!

Ymmärrän, että on helpompi saada tuo tavoite läpi. Mutta kannattiko sitä nyt oikein alkaa tarjoilemaan? Totta kai tuohon tartutaan mieluummin, tuleehan se halvemmaksi. Ainiin, mutta asiaa ajoikin Akavalainen liittouma... Väittäköön liitto mitä tahansa, niin aika vähän se pienen ihmisen asiasta välittää.

On totta, että tuskin koko summaa saadaan läpi. Mutta pakko on koittaa tosissaan ja yhdessä saada niidenkin asemaa nostetuksi, jotka pahimmin kärsivät. En koe eläneeni kurjuudessa tai edes köyhyydessä nykyisilläkään tulorajoilla. Päin vastoin, minulla oli ihan hyvin asiat. Ja minä olen noiden varassa elänyt vajaa vuosi sitten.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa!

Tämä ei ole mikään uusi avaus jonka AOVA on nostanut esille muita kiusatakseen, vaan kyseinen organisaatio on ajanut sitä pitkään ja hartaasti, ollen kuitenkin myös mukana SYLlin johtamassa yrityksessä saada aikaan kuoppakorotus opintorahaan.

Ei minullakan ikinä ollut ongelmia tulorajojen kanssa, mutta järjestelmä oli silloin erilainen: Jos et nostanut jonain kuukautena opintotukea, sait sinä kuukautena ansaita mitä tahansa. Järjestelmä suosi kaltaisiani, joilla oli kovapalkkainen kesätyö, mutteivät työskennelleet muiden vuodenaikojen aikana.
Nykyinen järjestelmä kyykyttää niitä, jotka opintojen ohessa tekevät jotain muutakin. Silloin muodostuu helpolla tilanne, että kesällä ei pysty olemaan kunnolla töissä, ellei sitten aio palauttaa
opintotukea. Ja silloin ainakin pääkaupunkiseudulla asuva opiskelija voi äkkiä olla taloudellisesti ahtaalla, vaikka töitä olisi tarjolla.

Minusta tulorajojen nostovaatimus voidaan unohtaa ainoastaan mikäli saadaan aikaan sellainen kuoppakorotus opintorahaan, joka aidosti muuttaa opiskelijan mahdollisuutta tulla sillä toimeen. Kukaan ei usko näin käyvän, joten minusta AOVAn näkökulma on ihan ymmärrettävä.