13.10.06

Tasa-arvon voitto!

Minun, kuten monen muunkin jännittämä hedelmöityshoitolaki lopulta meni hallituksen esityksen mukaisena läpi. Mahtavaa! Olisikin ollut lähinnä naurettavaa, jos Suomi olisi siirtynyt Euroopan konservatiivisimpien maiden joukkoon. Ymmärtääkseni Suomessa ei tällä hetkellä ole hedelmöityshoitoja säätelevää lakia ja nyt se vihdoin saatiin. Lain puuttuessa hedelmöityshoitoja saavia henkilöitä ei ole rajattu kuin siten, että on katsottu, onko hoitoihin hakeutuvasta tasapainoiseksi vanhemmaksi.

Jos lakivaliokunnan esitys olisi mennyt läpi, olisi Suomessa poistettu useammalta ihmisryhmältä nykyisiä oikeuksia. Nykyinen lakihan ei kai sentään vieläkään velvoita antamaaan hedelmöityshoitoja naispareille tai yksinäisille naisille, mutta ei se sitä kielläkään. Vastaisuudessakin hedelmällisyysklinikat saavat itse päättää, kenelle he hoitoja myöntävät.

Minusta tämä laki on ennenkaikkea tasa-arvoisuuden ja suvaitsevaisuuden laki. Kun vielä olisi kaikilla seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta oikeus adoptioon ja verenluovutukseen, voisin jopa olla ylpeä suomalaisesta lainsäädännöstä. Se, kun sanotaan, että lapsi kärsii samaa sukupuolta olevista vanhemmista, johtuu kyllä täysin meistä aikuisista. Me muokkaamme lasten asenteita. Jos me olemme sitä mieltä, että samaa sukupuolta olevat perheet ovat luonnottomia ja likaisia, sitä mieltä ovat lapsetkin. Mutta jos me olemme sitä mieltä, että se on vain monimuotoisuutta, lapsistakin se on luonnollista. Meillä on siis suuri vastuu siitä, miten tulevaisuudessa asioista ajatellaan.

3 kommenttia:

Outi Veijonaho kirjoitti...

Tämä laki oli kyllä enemmän kun vain hedelmöityslaki, se määräsi periaatteellisen suunnan koko eduskuntatyölle, ja olisi ollut surullista ja huolestuttavaa, jos toisin olisi käynyt, nykypäivänä. Kyllä minä ainakin riemuitsin tästä voitosta.

Huomasitko, että huomattavasti paljon suurempi osa läpi menneen lain vastustajia oli miehiä. Totesin vain kotona, että he eivät ymmärrä mitä äitiys naiselle merkitsee. Minusta ei ole oikeutta yhdeltäkään naiselta sitä kieltää siksi, ettei elä parisuhteessa MIEHEN kanssa tai ylipäänsä.

Kati Veijonaho kirjoitti...

Minusta _kukaan_ ei-ammattilainen ei voi päättää, onko toisesta äidiksi/isäksi. Ja varsinkaan näkemättä toista. Milloin äitiydestä ja isyydestä olisi voinut alkaa tehdä kaikkiin sopivia yleispäteviä sääntöjä? Olemmeko muka samanlaisia kaikki?

virve kirjoitti...

Hm.. toisaalta tietysti hyvä, että saatiin aikaan jonkinlaiset pelisäännöt hedelmöityshoidoille, mutta itse en lakia kokenut kovinkaan hyvänä. Aikuisten oikeudet ajoivat lasten oikeuksien ohi :/