25.3.07

Pihapiirissä

Hiljalleen pihaa on uskaltanut alkaa siivoilemaan. Tänään pesin. Ryjää tuntuu riittävän ja ensi viikonlopulle välttämättömiä hankintoja on mm. harava, talikko, työhanskat ja ilmastusjalkuimet. Siis jätesäkkirullan ja isän peräkärryn lisäksi. Sunnuntaina olemme isän kanssa suunnitelleet omenapuiden leikkuuta.

Pihassa on vaikka mitä puita ja puskia, joista ei voi olla lainkaan varma, mitä ne ovat. Oletan, että yksi olisi ehkä syreeni, toinen ehkä jalosyreeni. Kaksi omenapuuta ja vaahtera, ehkä pieni toinen. Saunan takaa löytyy ehkä jasmike ja ehkä tuomi. Ruusuja on monta, ehkä kaksi köynöstävääkin. Ehkä yksi luumu- tai kirsikkapuukin pihasta löytyy. Pensaat, marjapensaita lukuunottamatta, ovat minulle lähes täydellinen arvoitus, tuoksuvatukan ja orapihlajapensasaidan tunnistan varmaksi. Maassa kasvaa sinivuokkoa ja mahdollisesti päiväliljaa tai vastaavaa ja ehkä gladiokusta. Tähän aikaan vuotta ei vaan voi olla varma.

Mutta se on ainakin varma, että joksinkin päiväliljan kaltaiseksi otaksumani viime vuotisten lehtien tuppaan alla nukkuu siili talveaan. Meinasin tänään sen tuppaan kantaa pois pihaa rumentamasta, mutta lykkäsin kasan äkkiä takaisin siilin suojaksi. Elinan kutsuin paikalle kurkkaamaan pihan asukkia ja onneksi kutsuin. Eipä ollut Elina ennen elävää siiliä nähnytkään.

Toinen pihapiirimme otus on ollut jonkun oranssi kissa. Aivan äärettömän ihmisrakas ja niiiiiiin maaliskuun tunnelmissa kuin vaan kissa voi maaliskuussa olla. Kissa tuotti pieniä haasteita ikkunan pesuun, kun se vallan kiehnäsi kaiken mahdollisen ympärillä ja oli kaiken mahdollisen heiluvan perään. Olin muuten ikkunankunnostuskurssillakin, että osaan sitten kesällä hoitaa ikkunani kuntoon. Hurja homma luvassa.

Kiva, kun ilmat jo näin keväiset ja ajatus siitä, että vielä jäähtyy varmasti, on todella masentava. Mutta nyt nautitaan kevätauringosta ja ihanista ilmoista.


Ps. Elina löysi iltalenkillään kevään ekat leskenlehdet.

1 kommentti:

Anu kirjoitti...

Vau! Joku toveri jaksaa kirjoittaa jostain muustakin kuin vaaleista. Virkistävää!