6.5.07

Liljakukkoja ja tuntemattomia

Tänään löysin liljoista lljakukkoja, grrr! Hädin tuskin olin ehtinyt kasvit liljoiksi tunnistaa, kun kukot jo olivat toisiaan kuksimassa ja tuottamassa maailmaan lisää noita paholaisen punaisia liljanrei'ittimiä.

Pihasta löytyy myös muutamia minulle ennaltaan tuntemattomia kasveja. Tunnistatko sinä niitä? Jos tunnistit, kerrothan kasvin nimen kommenteissa.

Keltainen kasvi on noin 20-40 senttiä korkea. Yksittäinen kukka on pillikemäinen. Kasvi on erittäin "vetinen" ja siinä on hyvin vahva, sahraminkeltainen juuri. Ja se lisääntyy helposti juuresta.

Violetihtava kukkanen muistuttaa kauempaa pienikokoista vedenpisaraa (nimi lie kansannimi, sillä netistä ei hakusanalla löydy yhtään tarkoittamaani kasvia, ja ei siis verenpisaraa). Kukka on kuitenkin pillikemäinen, mutta myös tämä kasvi on hyvin "vetinen" varreltaan.

Vihreälehtistä kasvia Elina kutsuu paukkubalsamiksi. Sirkkalehdet ovat hyvin pulleat. Jos kasvi on "paukkubalsamia", nimi perustuu siihen, että siemenkodan kypsyttyä kevyt kosketus saa aikaan siemenkodan poksahtamisen, jolloin siemenet sinkoilevat ylt'ympäriinsä. Mikähän on tämän kasvin oikea nimi vai onko se todella paukkubalsamia?

Viimeisessä kasvissa on puinen varsi ja herttamaiset, tummanvihreät lahdet, jotka ovat paksuudeltaan omenapuun lehden luokkaa. Varressa on sukasia, kuin pikkiriikkisiä kissankynsiä rintarinnan ja peräkanaa. Pituutta pisimmällä versolla on noin 80 cm. Mikä tämä on?3 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Heipä hei!

Ihanan jännittävää tutkailla uutta puutarhaa, eikös vaan! Kahta ensimmäistä en tunnista ja muitakaan en ihan varmasti, mutta yritetään.

Elinan paukkubalsami on nimeltään jättipalsami. En ole nähnyt sitä pienenä taimena, mutta jos tuo on sitä niin se on lupiinin tapainen, ei kukaltaan, mutta leviämiseltään kyllä. Suositellaan, että sitä ei päästettäisi leviämään luontoon.

Viimeinen näyttää samaiselta köynnökseltä, joka meilläkin kasvaa aitaa vasten. Köynnöshortensia. Vaatii ilmeisesti lannoitusta, meillä ei kukkinut viime vuonna vaikka lannoitettiinkin, täksi vuodeksi siirrettiin varjoisampaan paikkaan.

eeva kirjoitti...

Kukkaihmisenä sanoisin yhtäkkiä, että ensimmäinen ei ainakaan ole voikukka, eikä toinenkaan ole. Kolmas ei myös eikä neljäs, vaan selkeästi joku köynnös! Näin! Autoin takuulla ainakin sulkemalla pois muutaman vaihtoehdon! Jee!

Suvi kirjoitti...

Moi!
Kyselinpäs apua meidän äidiltä, joka sitten tunnisti keltaisen Kiurunkannukseksi, samoin kuin violetin. Violetti on kuulemma luultavasti Velttokiurunkannus :) Eeva oli oikeassa, eivät olleet voikukkia ;)