25.6.07

Juhannuksen jälkeen

RMJ järjestettiin aivan kotimme tuntumassa. Yllättävän rauhallista oli, vaikka ohitsemme kulkikin arviolta 2000-3000 leiriytyjän reitti festaripaikalle. Pihassa ei ainakaan havaittu käyneen ulkopuolisia eikä siis vahinkojakaan tullut.

Miltäkö se tuntui? Aika kamalalta, varsinkin ennalta. Ajatuskin siitä, että joku voisi tulla omin luvin meidän pihaan ja tehdä siellä mitä sattuu, oli kaamea. Ja vielä tieto siitä, ettei poliisilla riitä rahkeita moisiin pikkukotirauhan rikkomisiin, ei ainakaan helpottanut ennakkopelkoa. Juhlan aikana yöaikaan etenkin häiritsi jatkuva meteli. Joko känniääliöt örvelsivät kadulla isoon ääneen tai sitten Sedu soitatti päälavalla musiikkia sillä volyymillä, että unta sai oikein maanitella.Ei myöskään tunnu kivalle, että joutuu todistelemaan asuvansa "festarialueella" tai että ei voi kulkea vapaasti kotikulmillaan, kun tiet on suljettuina joko osin tai kokonaan. Osin suljettu tarkoittaa sitä, että jalan tai pyörällä kulkua ei rajoitettu tai ajoluvalla pääsi kulkemaan. Kotikatummekin oli osin suljettu, piti olla kokonaankin, mutta kyllä tuota väkeä ramppasi.

Miten järjestäjän vaihtuminen näkyi? Bändilistan sedu oli suunnannut huomattavasti nuoremmille kuin Räsänen. Räsäsen listat oli aina suunnattu 20+ -väelle, joukossa aina huomattavasti esiintyjiä, jotka vetivät aina nelikymppisiäkin paikalle. K-18 -linja ei ollut aukoton, mutta festariväen keski-ikä oli yli 20. Nyt SK:n aikana väki oli _huomattavasti_ nuorempaa ja sehän näkyi. Porukka sikaili entistäkin enemmän ja sitten oli näitä ikäviä tapauksia. Mitä nuoremmaksi juhliva väki tulee, sitä todennäköisemmin joltain unohtuu, kuinka paljon viinaa se oma kupoli kestääkään. Tiedossahan on siis kolme kuollutta, yksi on edelleen tajuton lähes hukuttuaan, kaksi pahoinpideltiin, toinen heistä vallan henkihieveriin ja ainakin kolme nuorta naista raiskattiin. Aivan omituisia uutisia aiemmin rauhallisesta RMJ:sta. Ja vallan kamalia asianosaisile ja omaisille.

Taas käy kohu, että RMJ siirrettäisiin jonnekin muualle. Nykymuodossaan, en vastustaisi kyllä yhtään, Räsäsen RMJ-formaatin kyllä huolisin, vaikkei se ehkä sekään kaikkein mieluisin naapuri olisi.

Ei kommentteja: