19.12.07

Koululla

Kävin koululla kirjoittamassa syysarvioinnit. Oli muuten hankala homma, kun ei ollut lapsia ihan vähään aikaan nähnyt. Toisaalta. itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien ja joulujuhlan harjoitteluun oli mennyt niin paljon aikaa, etteivät lapset juuri olleet menneet eteenpäinkään. Voi kevään sijais-parkaa.

Niitä pieniä kätösiä, niitä suloisia hymyjä! Opea kävi liki puolet oman luokan lapsista halaamassa, kaikki selittivät asioitaan. Ihan samalla tavalla isot höpöttivät asioitaan. Pikkuisin ekaluokkalainen poika tuli open luo kädet isosti levällään hakemaan halauksen ja hänen peräänsä halaajia riitti. Pienet kädet esittelivät askartelemiaan tonttuja. Pienet kädet taputtivat open mahaa ja silittivät sitä. Korvat kuuntelivat, josko vauva liikkuisi ja suut juttelivat vauvallekin.

Tällä kertaa ehdin lasten kanssa jutella läpi vauvan kasvun ja kehityksen äidin mahassa. Nyt mahtoi jäädä mieleen, että vauvan kodin nimi äidin sisällä on kohtu ja vauva saa ruokansa napanuorasta. Ja että ihan alussa vauva on yhtä suuri kuin lyijykynällä tehty piste paperilla ja se painaa saman verran kuin puolikkaan kynnen kokoinen paperipala. Valmis vauva painaa suunnilleen jauhopussin ja sokeripussin-kahden jauhopussin verran ja on yhtä pitkä kuin puolet tauluviivaimesta. Kerroin myös, että joskus äidin kohtu voi alkaa puristamaan vauvaa ulos liian aikaisin ja silloin äidin pitää levätä, ettei vauva tulisi liian pienenä ulos. Ja että siksi minä en ole töissä.

Vaan tuli sitä pieniltä ihmisiltä suloisia kommentteja, ja todella fiksujakin. Miten voin nukkua, kun vauva yöllä potkii? Jos se vauva tekee kuperkeikkoja, voiko se sekaantua napanuoraan? Lapsillekin oli epäselvää, minne ne suoleni sitten ovatkaan kadonneet vauvan tieltä, kun en tiedä sitä itsekään. Miten se vauva tietää tulla ulos? Mistä se vauva tulee ulos? Miten se mahtuu sieltä ulos? Oppivatpa lapset senkin, miksi vastasyntyneet ovat ryppyisiä, mitä seuraa, jos vauva potkii virtsarakkoa, minne laitetaan liian pienenä syntyneet vauvat kasvamaan...

Mahtoi olla otollista maaperää asian oppimiselle, kun nyt oli raskaus koko luokalle ajankohtainen. Ainakin paljon kysyivät ja kommentoivat ja varmistivat ymmärtämisiään. JA jopa sellaiset osallistuivat keskusteluun, jotka yleensä ovat hiljaa.

- Saadaanks me sitten koskaan nähdä sitä vauvaa? kysyi eräs hulivilimme. -Juu, hiihtoloman jälkeen, kun vauva on syntynyt. Vauvan pitäisi vasta silloin syntyä, valistin kysyjää -Niin kauan vielä?! sanoi poika ja näytti niin maansa myyneelle, että opea ihan hymyilytti.

Ei kommentteja: